מכירת עסק היא אבן דרך משמעותית, שלעתים קרובות מגיעה לשיאה עם שנים של עבודה קשה, השקעה וקבלת החלטות אסטרטגיות. עם זאת, מכירה מוצלחת לא מתרחשת סתם. תהליך זה דורש תכנון והכנה מדויקים ומוקפדים. מהם הצעדים הקריטיים שעליכם לנקוט כדי להכין את העסק שלכם למכירה, ואיך תבטיחו קבלת תמורה מיטבית ותהליך מעבר חלק? כל התשובות במאמר שלפניכם.
תוכן עניינים
השלב הראשון – ביצוע הערכת שווי עסקית
אם יש נקודת התחלה להכנת העסק שלכם למכירה, היא הבנת הערך שלו. הערכת שווי עסקית רשמית יכולה לשמש כסלע לכל משא ומתן שיתפתח. יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון שכדאי שתהיו מלווים ברמה מקצועית ולכן חשוב לשכור את שירותיו של איש מקצוע מוסמך לצורך הערכת שווי עסקי. אנשי המקצוע ידאגו לתת מבט מפורט על דוחות ההכנסה, המאזנים ותזרימי המזומנים שלכם. כמו כן, תהיה הערכה לגבי היכן העסק עומד מבחינת השוק, כולל מיצוב המתחרים.
מה הכי חשוב לבצע במהלך התהליך?
חשוב שתערכו ביקורת פנימית במהלך השנים הקרובות. ערכו תכניות לחובות וההתחייבויות של בית העסק וגבו כמה שיותר חשבונות שטרם שולמו. יש לכך משמעות רבה. הערכת התפעול העסקי היא פעולה יעילה ואטרקטיבית לקונים פוטנציאליים. בדקו התאמות תפעוליות שיכולות להגביר את הרווחיות בטווח הקצר מבלי לפגוע בכדאיות לטווח ארוך.
חלק מהפעולות הרלוונטיות והחשובות ביותר הן ביצוע אופטימיזציה של המלאי, הכשרת עובדים ובדיקה שהצוות מיומן מספיק. כמו כן חשוב לבצע הפעלת נהלים סטנדרטיים כמו סקירת חוזים ואימות כל החוזים העסקיים, כולל חוזי שכירות והסכמים שונים. בדיקת הקניין הרוחני, אבטחת פטנטים, זכויות יוצרים או סימנים מסחריים ואף ווידוא תאימות. וודאו שאתם מעודכנים בכל תקנות התעשייה ובדרישות הרישוי.
מסמך מכירות רשמי, מה הוא כולל בתוכו?
מסמך זה אמור לספק סקירה כללית של העסק שלכם ולהדגיש את יתרונותיו. במסמך זה חשוב שתכללו את ההיסטוריה העסקית, הסיכומים הפיננסיים, מיצוב השוק, פוטנציאל הצמיחה העתידי ולמעשה כל מידע שאתם ואנשי המקצוע שמלווים אתכם חושבים שכדאי שמהמסך יכלול. יחד עם זאת, חשוב שלא להעמיס עלי מסמך המכירה יותר מדי ולהישאר מדויקים ללא גלישה מהנושא העיקרי, העסק שלכם שאתם מכינים אותו למכירה מקצועית ומסודרת.
איך תשווקו את העסק כראוי למכירתו?
שיווק העסק שלכם חשוב שייעשה על ידי מתווך מיומן שיכול לספק לכם גישה לרשת רחבה של קונים פוטנציאליים. חשוב לזכור שלפני גילוי מידע רגיש, בקשו מהצדדים המעוניינים לחתום על הסכם סודיות על מנת שבאמת תוכלו לנהל משא ומתן איכותי ומשמעותי לסגירת העסקה. רוב הסיכויים שהקונים הפוטנציאליים ינסו לבחון כל היבט של העסק לפני שירכשו אותו וירצו דיונים על המחיר ועל התנאים. כאשר אתם סוגרים עסקה, עיינו היטב בכל המסמכים לפני החתימה והתייעצו ברמה המשפטית.
הכנת העסק שלכם למכירה היא תהליך המצריך זמן וסבלנות, כמו כן, מאמץ ותכנון אסטרטגי. על ידי ביצוע כל שלב ושלב של הערכת שווי, כספים, תפעול, חוקיות ושיווק נכונים אתם ממצבים את העסק למכירה רווחית.
מהן הפעולות האקטיביות שיש לבצע?
שדרגו טכנולוגיות ותוכנות. טכנולוגיה היא אמצעי זריז ליעילות תפעולית ויכולה להשפיע באופן משמעותי על רצון הרוכשים לרכוש את העסק. במידת האפשר הפכו משימות ניהוליות לדיגיטליות ואוטומטיות על מנת לדייק נתונים ותובנות עסקיות. בנוסף לטכנולוגיה, הנה עוד כמה אלמנטים שיש לתת עליהם את הדגש:
- נוכחות מקוונת
אתר אינטרנט מעודכן ופרופילי מדיה חברתית פעילים יכולים להיות נכסים משמעותיים ליצירת המוניטין והעלאת ערך הנכס מבחינת החשיפה והנראות שלו ברמה השיווקית.
- אבטחת סייבר
יישום אמצעי אבטחה חזקים יכול להוסיף שכבה נוספת של ביטחון לרוכשים הפוטנציאליים.
- שפרו את קשרי הלקוחות
בסיס לקוחות יציב מוסיף ערך. חשבו על תכניות לשימור לקוחות או פעילויות הכוללות את התערבות מערך הלקוחות שלכם. כמו כן, בחינת חוזים ארוכי טווח עם הלקוחות יכולים לשמש הוכחה להכנסה שוטפת קבועה ויציבה.
איך בונים צוות כוח אדם להעברת העסק למכירה?
לעתים קרובות מתעלמים מההשפעה החיובית של צוות מיומן מקצועי ואיכותי לתהליך אך צוות מקצועי יכול להפוך את החלפת הבעלות לחלקה ויעילה יותר ולתרום מאד לתהליך. כך תעשו זאת נכון:
- זהו שחקני מפתח
בחרו אנשים שמבינים את העסק בצורה מורכבת
- הגדירו תפקידים
הגדירו באופן ברור מה צפוי מכל חבר צוות במהלך המעבר
- קבלו הסמכה חיצונית
הסמכות כמו ISO יכולות להגביר משמעותית את איכות העסק שלכם. אם העסק שלכם זכה לשבחים או הכרה כלשהי, הפכו אותם לחלק מהמכירות שלכם.
ערכו רשימה של הנקודות החזקות של העסק שלכם, כמו מותג חזק או בסיס לקוחות נאמן. זהו אזורים טעוני שיפור המצריכים נקיטת פעולה מתקנת והדגישו הזדמנויות שוק שבעלים חדש יכול לנצל. כך תהפכו את הקונים הפוטנציאליים למודעים לכל המידע הרלוונטי, תוך הצגת אסטרטגיות עסקיות ענפות.
תכנית לאחר המכירה – חשוב שתהיה לכם כזאת
המכירה חלפה, זה הרגע להתייעץ עם יועץ מס על השלכות המס של מכירת עסק. אלו עשויות להיות מורכבות ולכן חשוב לקבל ייעוץ מקצועי. חשוב שתהיה לכם מעורבות לאחר המכירה. החליטו אם אתם נשארים מעורבים בתפקיד כלשהו, ותנהלו על כך משא ומתן עם הקונים.
לשכור שירות מקצועי בהחלט יכול לתרום לכם בסיטואציה בה אתם מוכרים את העסק שלכם. וודאו שכל החוקים מטופלים וטופלו באופן ישיר, בדקו תובנות חשובות בנוגע אל אופטימיזציה של התשואות הפיננסיות מהמכירה והתייעצו עם יועצים ספציפיים לתעשייה שיכולים לעזור לכם למקם את העסק שלכם טוב יותר בשוק.
בסופו של דבר, כאשר אתם מחליטים למכור את העסק שלכם תנאי השוק, שיעורי הריבית ואפילו העונה יכולים להשפיע על הסחירות ומחיר המכירה. אם אתם שוקלים את הצעד המשמעותי הזה, קחו בחשבון שההכנה היא תהליך ארוך טווח. תכנון קפדני ושיפורים אסטרטגיים לא רק הופכים את העסק שלכם ליותר מושך לקונים פוטנציאליים אלא גם לרווחי יותר עבורכם בינתיים.
קחו את הזמן לתכנון קפדני, להתייעצות עם מומחים ותוכלו להפוך את העסק שלכם לגרסה הטובה ביותר של עצמו לפני שמוציאים אותו לשוק. המאמץ שלכם ללא ספק ישתלם כאשר המכירה תושלם.,
ברוקרלי, מהחברות המובילות בישראל בתחום תיווך לעסקי ומכירה יזומה של בתי עסק מזמינה אתכם ליהנות משירות אדיב וסבלני לצד מקצועיות ברמה גבוהה. ביחד נוכל להכין את העסק שלכם למכירה כראוי, ובליווי אישי ומקצועי מתחילת התהליך ועד סיומו.
איך להכין את העסק למכירה – שאלות ותשובות
- מתי הזמן הטוב ביותר להתחיל להכין את העסק למכירה?
הזמן הטוב ביותר להתחיל להכין את העסק למכירה הוא מוקדם ככל האפשר. באופן אידיאלי, שנים לפני שאתם באמת מתכוונים למכור. תכנון קדימה היא השקעה שיכולה להביא למחיר מכירה גבוה יותר ולעסקה חלקה יותר.
- עד כמה חשובה הערכת שווי עסקית?
הערכת שווי עסקית היא קריטית. ההערכה לא רק מספקת את התובנה על כמה שווה העסק, אלא גם קובעת רף למשא ומתן. ללא הערכת שווי נכונה אתם מסתכנים במכירה נמוכה או בהערכת יתר של שוויו, מה שעלול להרתיע קונים פוטנציאליים.
- האם אפשר למכור את העסק באופן עצמאי או כדאי להשתמש במתווך?
בעוד שבעלי עסקים מסוימים בוחרים בגישת ‘עשה זאת בעצמך’ כדי לחסוך בעמלות המתווך, שימוש בשירותיו של מתווך מקצועי יכול להציע יתרונות רבים. מתווך טוב יכול לעתים קרובות לנהל משא ומתן על מחיר שיותר ממצדיק את העמלה הנדרשת.