אחת המטרות של נטילת הלוואה יכולה להיות השלמת הסכום הנדרש להעמדת הון עצמי למשכנתא והשקעה בנדל”ן. עם זאת, משקיעים חייבים לבחון את האלטרנטיבות: השקעה בארץ לעומת בחו”ל, נדל”ן למגורים לעומת נדל”ן מניב ועוד. אז מה המסקנה בשקלול כל הפרמטרים? הנה המדריך שינסה לתת תשובה מסודרת
בחסות לאומי
נדל”ן נחשב אפיק השקעה בטוח ומשתלם. זה היה ונותר נכון, אבל רשימת האלטרנטיבות בתוך הענף כנראה גבוהה יותר ביחס לכל תקופה אחרת בהיסטוריה: אם פעם רק תאגידים היו יכולים לרכוש נכסים, הרי שכיום מדובר על אפיק השקעה זמין גם לאנשים פרטיים.
אחת הסיבות להצלחה של נדל”ן כאפיק השקעה קשורה מצד אחד לתשואה המובטחת ולפערים בין הביקוש וההיצע, אך מצד שני גם לנגישות הגבוהה של הלוואות משתלמות. בעידן שבו אפשר לקחת בקלות יחסית הלוואה לכל מטרה ולהשתמש בה כדי להשלים להון העצמי הנדרש לרכישת דירה למגורים או השקעה, אין פלא שיש כל כך הרבה אפשרויות השקעה שונות.
השאלה היא מה האפיק הכי מתאים לכל אחד ואחת מאיתנו. כיום כבר ברור שהשקעה בנדל”ן בישראל לדוגמה היא לא האפשרות היחידה, מה גם שיש הבדלים בין נדל”ן למגורים לבין נדל”ן מניב. לכן, צריך לדעת במה בדיוק משקיעים.
תוכן עניינים
שינויים בענף הנדל”ן: כל מה שצפוי להשפיע על ההשקעה שלכם
בשביל להחליט האם השקעה בנדל”ן בישראל אכן משתלמת עבורנו, נצטרך קודם כל לבחון את המצב הקיים לעומת המצב המתהווה. לאחר מכן, נוכל להיכנס לעובי הקורה ולהפריד בין תחומי ההשקעה העיקריים.
המצב הקיים הוא שערך נכסי הנדל”ן עולה והיצע הדיור נותר קטן. בנוסף, יש עלייה תלולה במחירי הדירות ובעלויות השכירות. אם מצרפים למשוואה שיקולים כמו פטור ממס על חלק מההשקעות האלה, מקבלים תמהיל שהופך את שוק הנדל”ן הישראלי למאוד אטרקטיבי בכל רחבי הארץ ולא רק בערים הגדולות ובאזורי הביקוש המובהקים.
במבט קדימה, אין ברירה אלא להביא בחשבון את הניסיון של חברי הכנסת ומשרדי הממשלה להוריד את מחירי הנדל”ן. היות והציבור ממשיך להתלונן על מחירי הדיור בישראל, סביר להניח שנראה מהלכים כאלה ואחרים שיכולים להטות את הספינה.
על קצה המזלג, אפשר להזכיר בהקשר הזה פרויקטים כגון מחיר למשתכן או מחיר מטרה ואת הניסיון להגדיל את היצע הדירות על ידי הטלת מיסים על משקיעים בהיקפים גדולים: העלאת מס רכישה, הגבלת המשכירים תוך הגנה על שוכרים, מס על בעלי 3 דירות ומעלה, מס רכוש על בעלי קרקעות שאינם בונים דירות ומס על דירות שאינן מושכרות למשך תקופה מסוימת.
מה ההבדל בין נדל”ן מניב ונדל”ן למגורים?
חשוב להבחין בין 2 סוגי נדל”ן להשקעה. האחד הינו נדל”ן למגורים – נכסים המיועדים למגורים בלבד, והשני הוא נדל”ן מניב הכולל מבני תעשייה, מסחר ועסקים שאינם מיועדים למגורים.
נדל”ן למגורים מתאים יותר למי שמוכנים לגלות מעורבות מבחינת תחזוקת הנכס, חיפוש שוכרים, טיפול בבעיות ותקלות וכן הלאה. לעומתו, נדל”ן מניב מתאר השקעה במבני תעשייה, מסחר ועסקים שלא אמורים להיות מושפעים דרמטית ממהלכי הממשלה ואף עשויים להגדיל את התשואה של המשקיע בגלל המשך הצמיחה במשק.
בסופו של דבר, הרבה תלוי במטרות שאותן ננסה להשיג ובמשך הזמן שעומד לרשותנו. אם המטרה היא להרוויח כמה שיותר כמה שפחות זמן, קיימים אפיקי השקעה אטרקטיביים יותר מנדל”ן. אבל אם יש לנו זמן וסבלנות, אפיק הנדל”ן היה ונותר היציב והמשתלם ביותר.
* כתבה זו אינה מהווה הצעה או התחייבות למתן הלוואה. אישור כל הלוואה, סכומה ותנאיה נתונים לשיקול דעתו הבלעדי של הבנק. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל
קרדיט תמונה: pexels