לצד האפשרות להשקיע בנכסים שנסחרים בבורסה כמו מניות, משקיעים יכולים לבחור לשים את כספם על נכסים מוחשיים כמו מתכות יקרות, נכסים פיננסיים כמו קרנות גידור או נכסים דיגיטליים כמו קריפטו ו-NFT.
כל ההשקעות שנעשות מחוץ לשוק ההון מאוגדות תחת שם אחד: השקעות אלטרנטיביות (חלופיות). למה, למי ומתי כדאי להשקיע בהן?
תוכן עניינים
מאפיינים של השקעה אלטרנטיבית
בשל המרחק של השקעות אלה משוק ההון, וחוסר ההשפעה שלו עליהן, הן נחשבות כאמצעי נהדר לפיזור סיכונים וגיוון תיק ההשקעות. אם זאת, הן לא מתאימות לכולם.
- סכומים – לרוב, השקעות אלטרנטיביות דורשות סכומי כסף גדולים מאוד. למעשה, חלק מהן כלל לא נגישות לציבור הרחב, אלא רק למשקיעים אמידים במיוחד שעומדים בתנאים מסוימים.
- נזילות – מרבית ההשקעות נעשות לטווח הארוך ונמשכות מספר שנים. כמעט תמיד, הכסף לא נזיל בתקופה הזו.
- שקיפות – שלא כמו בבורסה, משקיעים חשופים להרבה פחות מידע ונתונים, גם לפני השקעות וגם במהלכן.
סוגי השקעות אלטרנטיביות
קרנות גידור
קרן גידור היא מאגר הון פרטי לא מפוקח. כלומר, מנהליו יכולים לבחור לרכוש או למכור כל נכס, לפי ראות עיניהם. מכיוון שהן פועלות תחת פחות תקנות, קרנות גידור רשאיות להשקיע בעסקאות מסובכות יותר מקרנות אחרות. הן גם יכולות לנקוט באסטרטגיות מסובכות, כמו תנודתיות או ארביטראז’ מיזוגים, כדי לייצר תשואות גבוהות יותר.
נדל”ן
השקעה בנדל”ן היא אחת החלופות המבוקשות ביותר. קטגוריה זו יכולה לכלול נכסים להשכרה, חברות לפיתוח נדל”ן, קרקעות, השקעות טרום בנייה ועוד. זוהי השקעה נוחה יחסית, מכיוון ששוק הנדל”ן חווה תנודתיות נמוכה ואינו נמצא בקורלציה גבוהה עם סוגי נכסים אחרים. למשל, כאשר המניות יורדות, שוק הנדל”ן עשוי דווקא להשתפר.
הון פרטי
פרייבט אקוויטי כרוך בהשקעה ישירה בחברות שאינן נסחרות בבורסה. לכן, בדרך כלל נדרשת השקעה גדולה יחסית. רבים בוחרים להשקיע בחברות חדשות, בעלות פוטנציאל לצמיחה מהותית.
מימון המונים
פלטפורמות מימון המונים משדכות משקיעים פרטיים עם מיזמים עסקיים. בתמורה למימון, המשקיעים מקבלים מניות של החברה. ניתן גם להשקיע בפלטפורמות P2P – הלוואות לאנשים ולא לעסקים.
סחורות
השקעות בחומרי גלם, כגון מתכות, אנרגיה ומוצרים חקלאיים. השקעה בסחורות עלולה להיות מסוכנת מאוד, שכן גורמים חיצוניים – כמו מזג האוויר או אסונות טבע – יכולים להשפיע על ההיצע והביקוש שלהן.
כמו כן, לרוב הן לא תורמות לפיזור הסיכונים כמו השקעות אלטרנטיביות אחרות, מכיוון שיש קורלציה בין סחורות לבין שוק ההון.
לסיכום
בעוד שהשקעות אלטרנטיביות יכולות לעזור לכם לפזר את הסיכונים שלכם, חשוב מאוד להיכנס אליהן רק לאחר בדיקה מקיפה ומחקר מעמיק.
למשל, אם אתם רוצים להשקיע בנכסי קריפטו עליכם להבין את כל הסיכונים הכרוכים בכך. לחילופין, אם אתם מעדיפים להשקיע בנדל”ן, כדאי שתדעו מראש אילו מגבלות ואפשרויות עומדות בפניכם.