קשה להתעלם מהבאזז הנוכחי שיש בישראל סביב קרקעות להשקעה. סקירה אינטרנטית פשוטה מגלה, אפוא, שלא מדובר בקונספט שצץ בחודשים האחרונים, אלא במגמה עקבית שצמחה מתחת לפני השטח במשך מספר שנים, ורק לאחרונה פרצה ל’תודעת המיינסטרים’. ולאור המציאות בשוק הנדל”ן בישראל היום, שווה לדבר עליה.
סביר להניח שאם נשאל את רוב הישראלים מהי האסוציאציה שלהם לשוק הנדל”ן, הם ידברו על השקעה בדירה – ולא בכדי. שוק הדירות הוא, על הנייר, שוק הנדל”ן שהכי נגיש לנו, או לפחות כך אנחנו מרגישים. האמת היא, ששוק הדירות הפך בעשרות השנים האחרונות ליותר ויותר קשה לחדירה עבור המשקיע הפשוט, וכולנו יכולים להרגיש זאת במחירים הגבוהים, וכן בריביות ובמיסים מרקיעי השחקים. אבל אנחנו עדיין מתעקשים על שוק הדירות, כי זה מה שלמדנו מהסביבה שלנו. רבים מאיתנו לא יודעים שיש חלופות, ושאחת מהבולטות ביניהן בימינו היא קרקעות להשקעה.
חסמי כניסה No more
רבים מאיתנו מעולם לא שקלו השקעה בקרקע, ויש לכך מספר סיבות: שוק זה הוא זר לרוב המשקיעים הפשוטים, והוא מצריך לימוד של עולם מושגים חדש שזר לרובנו, היות ואנחנו בעיקר מכירים אנשים שמשקיעים בדירות ולא בקרקעות. מה גם שעליית הערך של קרקע להשקעה מתרחשת בעיקר לאור תהליך ההשבחה שלה, כלומר קידומה לשלב המוכנות הסופית לבנייה, וזה תהליך שעלול להיות מורכב ומתיש. וזה עוד לא הכל.
זיהוי עסקאות השבחה כדאיות בשוק הקרקעות אינו משימה קלה, ולכן משקיעים פרטיים רבים מסתייעים באנשי מקצוע כגון יועצי נדל”ן ועורכי דין כדי למצוא את ההזדמנויות המתאימות – מה שמעלה משמעותית את ההוצאות ו’כאב הראש’ סביב ההשקעה.
אך בעשור האחרון חל שינוי משמעותי בענף, כאשר יזמים פורצי דרך מתחום הקרקעות פתחו את השוק לקהל הרחב. הם זיהו את הביקוש ההולך וגובר להשקעות והכירו בפוטנציאל של קרקעות להשקעה כאפיק השקעה מבטיח. עם זאת, הם גם הבחינו באתגרים ובחסמים המלווים את תהליך ההשקעה, ולכן פיתחו גישה יצירתית וחדשנית שהובילה לשינוי משמעותי בענף והנגשתו לקהל הרחב.
השקעה בקרקע – לא מה שחשבתם
הגישה המרכזית בשיטה זו היא להפוך את הלקוח לשותף בהשקעה. החברה היזמית רוכשת קרקעות להשקעה בעלות פוטנציאל השבחה משמעותי, ולאחר מכן מציעה למשקיעים לרכוש חלקים מההשקעה באמצעות חתימה על הסכם שיתוף במקרקעין. הסכם זה מעניק ללקוח מעמד של שותף פעיל לצד משקיעים נוספים, כולם חתומים על אותו ההסכם.
באמצעות שיטה זו, המשקיע אינו נדרש להעמיק את הידע שלו בשוק הקרקעות, לחפש יועצים חיצוניים או לנהל את ההשקעה באופן עצמאי. החברה היזמית מרכזת את כל התהליך – מאיתור הקרקע ועד לניהול ההשקעה, תוך התמקדות בקרקעות בעלות פוטנציאל השבחה גבוה. בנוסף, ההסכם מאפשר למשקיעים להשמיע קול משותף ומשמעותי בקבלת החלטות, מה שמחזק את מעמדם מול יזמים וקבלנים.
ייחודה של השיטה טמון גם בסינרגיה שבין הלקוח לחברה היזמית – שני הצדדים חולקים אינטרס משותף בהצלחת ההשקעה, שכן שניהם מושקעים באותה הקרקע. כתוצאה מכך, נרקמת שותפות אמיתית, שבה החברה והמשקיעים פועלים יחד למקסום פוטנציאל הרווח.
המוץ והתבן
בעולם מלא טרנדים ותופעות אינטרנטיות שבאות והולכות כמו הרוח, הבדלת המוץ מן התבן אינה משימה פשוטה. אך הממצאים מעידים על כך כי השקעה בקרקע היא הרבה יותר מאשר עוד אופנה חולפת: היא מעידה על התעוררות של המשקיע הישראלי מהתבניות שלו בנוגע לעולם ההשקעות, והיפתחותו לאפשרויות שלהן לא היה מודע עד כה. אך מי ישכיל לתפוס מקום בשוק הקרקעות לפני שגם הוא יהפוך להיות רווי במשקיעים כמו שוק הדירות? רק ימים יגידו.