תוכן עניינים
אתרים למכירה: כל מה שעליך לדעת
אתרים למכירה או נכסים דיגיטליים למכירה, בשמם הנפוץ יותר, הפכו להיות מוצר מאוד מבוקש בתחום ההשקעות האלטרנטיביות בתקופה האחרונה.
בימים שבהם יותר ויותר אנשים מבינים את הצורך במספר רב של מקורות הכנסה, בעיקר כאלה שאינם תלויים אחד בשני, רכישת אתר אינטרנט או נכס דיגיטלי מסתמנים כאפיק טוב ליצירת הכנסה נוספת, בין אם פאסיבית או אקטיבית, עם אפשרות לתשואות די גבוהות.
מתעניינים ברכישת אתר אינטרנט פעיל? הכנו לכם צ’ק ליסט שעליו אסור לדלג, בכדי לוודא שאתם מבצעים את כל הבדיקות האפשריות.
ללוח חנויות למכירה > לחץ כאן
ללוח נכסים דיגיטליים למכירה > לחץ כאן
נתוני האתר
את בדיקת הנאותות צריך להתחיל מהבסיס, שהוא למעשה ווידוא המצב הקיים:
כמות תנועת הגולשים החודשית באתר
יש לבדוק דוחות אנלטיים על מנת לוודא מהי כמות התעבורה החודשית. הגולשים בסופו של דבר, בצורה כזו או אחרת, מהווים את מקור ההכנסה של האתר.
אחוז ההמרה באתר
זהו למעשה הנתון המסביר כמה מתוך סך הגולשים הנכנסים לאתר בחודש, מבצעים את הפעולה לשמה האתר הוקם.
לדוגמא, נניח שמדובר באתר שהינו אתר המוכר אביזרי סלולר, ההמרה תהיה רכישה של מוצר בפועל. אם יש לאתר 1000 כניסות בחודש ומתוך סך הכניסות הללו מתקיימות 100 מכירות, דהיינו שהאתר ממיר 10% מכמות התעבורה החודשית שלו.
חשוב לקחת בחשבון שלכל סוג אתר יש כמות תעבורה חודשית שנחשבת טובה ואחוז המרה מסויים שנחשב טוב. לדוגמא – אתר שמייצר לידים אמור להיות עם אחוז המרה הרבה יותר גבוה מאתר מכירות.
מקור תנועת הגולשים
חשוב מאוד להבין מאיזה מקור הגולשים מגיעים, כלומר – אורגנית מגוגל, בצורה ממומנת דרך גוגל או פייסבוק, דרך קבוצות/הפניות בפייסבוק או שיווק שותפים וכו’.
הנתון חשוב מכמה סיבות, העיקרית שבהן היא כדי להבין האם אחוז ההמרה מהווה ROI כל הכסף. לשם ההמחשה, נניח שוב שמדובר באתר למכירת מוצרי סלולר וכאמור האתר מייצר תנועה של 1,000 גולשים בחודש.
אם כל הכניסות היו בצורה ממומנת, נניח בעלות של 20 ₪ לכניסה, אזי שהבעלים של האתר שילם לפחות 20,000 ₪ לחודש בכדי להביא את התנועה הזו.
מכאן, שאותן 100 מכירות חייבות להניב הרבה יותר מ-20,000 ₪ לחודש, כדי לייצר החזר חיובי על ההשקעה (חשוב לזכור שבאתרים רבים, כמו זה בדוגמא, יש עלות גם למוצר שנמכר וצריך להוסיף אותו לעלויות השיווק).
המשמעות היא שמחזור המכירות של האתר אינו חזות הכל, ומה שבאמת חשוב זה כמה כסף האתר משאיר בסופו של דבר.
אימות באמצעות דוחות
בהנחה שהאתר שנרכש מבוסס על כך שהוא מייצר כסף בעת הנוכחית, צריך לאמת זאת באמצעות דוחות אנליטיים את הסעיפים הקודמים, אך לא פחות חשוב מכך באמצעות דוחות כספיים.
יש לבצע בדיקה מעמיקה של הדוח, רצוי באמצעות רואה חשבון, בכדי לוודא שכל ההוצאות וההכנסות המתוארות אכן נכונות.
ככל שהאתר ותיק ורץ מספר שנים, יש לבקש דוחות מבוקרים של השנים הקודמות, כאלה שלא ניתן “לשחק” איתם.
שווי
קשה להגדיר מראש שווי מדוייק לאתר, אך יש מכפלות מקובלות שמשתנות בהתאם לסוג האתר ולעיתים אף לשוק שהוא פועל בו.
במרבית המקרים המכפיל יהיה בין שנתיים לשלוש, אך יש יוצאים מין הכלל. הכוונה ל”מכפיל” היא שאם שורת הרווח החודשית של האתר היא 10,000 ₪, מכפילים את הסכום ב-24 חודשים וזהו מחיר ריאלי לרכישת האתר.
הסכמים והתחייבויות
וודאו שאין התחייבויות פתוחות לספקים שונים, המחייבות או כובלות את האתר למצב שעשוי לפגוע בו.
רצוי מאוד להיעזר בעו”ד שילווה את העסקה.
היעזרו באנשי מקצוע
במידה ואינכם מתחום הדיגיטל, רכישת אתר עשויה להיות אתגר שקשה להתמודד איתו. מה שנראה די קל ופשוט מבחוץ, לפעמים מאוד מורכב מבפנים.
רצוי להרכיב צוות עם איש טכנולוגי אחד לפחות ואם אפשר גם עם איש שיווק.
במידה ואין אפשרות להכניס גורמים אלו כשותפים, חשוב מאוד להיעזר באנשי מקצוע כאלו בעת בדיקת הנאותות בטרם רכישת האתר, כאשר חשוב כמובן שאותם גורמים יהיה ניטרליים ובלתי מוטים.
סרטון מומלץ: השקעה בנכס דיגיטלי מניב חלק 1 – מהו נכס דיגיטלי?
שאלות ותשובות על אתרים למכירה
חנות אינטרנטית למכירה - האם כדאי לקנות?
בדומה לקניית עסק, התשובה לשאלה טמונה במצבה של החנות או מצבו של האתר. לעיתים שווה לרכוש את החנות או האתר גם הביצועים פחות טובים, כך נשיג אותם במחיר יותר זול, אם נאמין שנוכל להגדיל את הביצועים וכך גם את השווי.
איך מתמחרים שווי של אתרי אינטרנט?
שווי של אתר אינטרנט למכירה או של חנות אינטרנטית למכירה, הינה נגזרת של רווח חודשי במכפלה של 24-36 חודשים קדימה. סכום החודשים המדוייק נקבע במשא ומתן בין המוכר לקונה ומבוסס בין היתר על המוניטין שצבר הנכס.
מה חשוב לבדוק טרם קניית אתרי אינטרנט?
ראשית, כמו בכל עסק, במידה ושוקף רווח כלשהו - לבדוק הכנסות והוצאות ולאמת שורת רווח. מעבר לכך, מאוד חשוב לבדוק את כל נתוני האתר, לרבות כמות תנועת גולשים חודשית, אחוזי המרה של האתר, מקורות הגעה של הגולשים אל האתר ועוד.
האם כדאי לקנות אתר אינטרנט לבד או להיעזר באיש מקצוע?
כמו בכל תחום, אם אין לנו את הידע והניסיון הנדרש, תמיד עדיף להיעזר באיש מקצוע או גוף שילווה את בדיקת הנאותות והרכישה, כדי להגן עלינו.